måndag 26 oktober 2009

Annorlunda, simpelt och otroligt underhållande.

Beautiful Katamari (XBOX360):
Spelet börjar när universums kungafamilj spelar tennis en dag. The King of Cosmos slår bollen en aning för hårt och den flyger upp i himlen och gör ett hål i himmelen, ett svart hål.

Istället för att den allsmäktiga kungen själv skulle laga hålet så får man som spelare som arbetsuppgift att rulla ihop bollar (katamaris) som sen ska bli planeter för att till slut kunna fylla upp hålet i skyn som The King of Cosmos orsakat.

När en bana börjar så har man en liten boll med sugproppar på (?) och sen har man en viss tid på sig att rulla ihop en tillräckligt stor boll av saker som finns i sin omgivning (i hus och liknande på jorden). Oftast börjar man med en liten boll, ca storleken av ett mynt, och kan samla saker i samma storlek, och sedan växer man sig större och större. Till slut betydligt mycket större än ett mynt. Varje bana innehåller lite hemligheter att samla och en speciell typ av saker att rulla upp för att få bästa tänkbara poäng.

Till en början spelar man som The Prince of Cosmos, en liten grön pojke, men efter hand som man kommer vidare i spelet hittar man prinsens kusiner och kan välja att spela som dom istället. Varje kusin minst sagt unik. Spelmässigt tillför de andra kusinerna ingenting annat än omväxling och en chans att hitta sin favorit i ett gäng skumma figurer.

Styrningen är väldigt enkel. Det enda man använder sig av är styrspakarna för att rulla framåt, bakåt och i sidled. Grafiken är inte gjord för att vara helt underbar, den är fyrkantig och är menad att vara fyrkantig. Det är en del i själva charmen med spelet, att det är mer gulligt och retro än hård action i full HD.

Beautiful Katamari är ett av de mer japanska spelen som går att få tag på utanför japan, fast då spelet är något år eller två gammalt så är det kanske inte jättelätt att hitta. Men om man kollar bland de begagnade spelen i butikerna brukar man ganska ofta träffa på det och om ni gör det är det värt att lägga några hundralappar för. Spelet i sig är väldigt simpelt men helheten är unik och underhållande och spel som är originella bör främjas i en annars konformistisk bransch.

2 kommentarer:

  1. Verkar skitkul ^^

    SvaraRadera
  2. Det är skoj ^^ Du får väl komma förbi och testa det nån gång. :P

    SvaraRadera